Wątroba jest jednym z najważniejszych organów w organizmie człowieka. Odpowiedzialna jest za ponad 500 funkcji, a jej prawidłowe działanie wpływa pozytywnie na inne narządy wewnętrzne . W przypadku, gdy jest nieodpowiednio „traktowana”, może ulec uszkodzeniu i nie spełniać swoich funkcji. Warto o jej istotnej roli pamiętać nie tylko 19 kwietnia, kiedy obchodzimy Światowy Dzień Wątroby (World Liver Day), ale każdego dnia. Warto wiedzieć, co jej szkodzi, a jak możemy ją wspomagać.
Niewątpliwie jednym z aspektów, który może niekorzystnie wpływać na kondycję wątroby jest styl życia, a zwłaszcza narastający w ciągu ostatnich 30 lat problem otyłości, niosący ze sobą liczne negatywne skutki zdrowotne. Wątroba wydaje się być narządem szczególnie narażonym na negatywne skutki odkładania się tłuszczu w organizmie u osób z otyłością. Stłuszczenie definiuje się właśnie jako zwiększone odkładanie tłuszczu w obrębie komórek wątrobowych. Częstość występowania niealkoholowego stłuszczenia wątroby, jest związana nie tylko z epidemią otyłości (występuje u 70% osób z otyłością), ale również cukrzycą typu 2 czy nadciśnieniem tętniczym (składowe zespołu metabolicznego). Występuje u 65% dotkniętych cukrzycą typu 2, 90% pacjentów z hiperlipidemią.
Niestety, niealkoholowe stłuszczenie wątroby, które jest najczęstszą przyczyną przewlekłego uszkodzenia tego narządu i pierwszym etapem NAFLD (niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby), może przejść w kolejne stadia, prowadząc do marskości lub raka wątrobowo – komórkowego. Już teraz NAFLD jest trzecią najczęstszą przyczyną transplantacji wątroby w USA i Europie Zachodniej, z wyraźną tendencją rosnącą. Z tych względów choroba jest aktualnie jednym z poważniejszych wyzwań medycznych i uznawana jest za globalną epidemię. Szacuje się, że jest to obecnie problem nawet 9 milionów Polaków. Objawy NAFLD są zazwyczaj mało charakterystyczne, takie jak ogólne złe samopoczucie, zaburzenia snu, zmęczenie, zaburzenia koncentracji, brak apetytu. W niektórych przypadkach występuje dyskomfort w prawym podżebrzu, jednak zazwyczaj nieodczuwalny jest ból wątroby, dlatego też wielu pacjentów nie zdaje sobie sprawy z występowania choroby.
W każdym przypadku choroby wątroby lub jej uszkodzenia, niezależnie od przyczyny, występuje uszkodzenie błony komórkowej hepatocytów. Skutkiem tego jest zmniejszony poziom fosfolipidów, podstawowego budulca błon , które stanowią blisko 65% składu wątroby.
Zmiana ich składu i zmniejszenie płynności błon prowadzić może do zaburzeń czynności wątroby i zaburzeń aktywności enzymów, receptorów i białek przenośnikowych związanych z błonami.
Fosfolipidy wykazują pozytywny wpływ na wiele zaburzeń. Hamują procesy włóknienia w wątrobie oraz mają korzystne działanie przeciwmiażdżycowe. Dodatkowo uczestniczą w trawieniu tłuszczów i wchłanianiu się rozpuszczonych w nich witamin, a także zmniejszają zdolności agregacyjne płytek krwi oraz zwiększają elastyczność krwinek czerwonych, dzięki czemu poprawiają przepływ krwi. Przede wszystkim jednak, mają zdolność wbudowania się w uszkodzone części błon komórkowych wątroby i uzupełniania powstałych „luk”, tym samym przyspieszając jej regenerację.
Aby jednak fosfolipidy weszły w struktury błon komórkowych lub szlaki metaboliczne, nie mogą być przypadkowe, muszą to być fosfolipidy niezbędne (EPL – Essential phospholipids) wysokiej jakości. Powinny zawierać wysoki poziom kwasu linolowego, który jest wielonienasyconym kwasem tłuszczowym z rodziny omega-6. Wysokiej jakości fosfolipidy niezbędne, z wielonienasyconą 3-sn – fosfatydylocholiną (PPC), bogatą w najważniejszy składnik aktywny – dilinoleilofosfatydylocholinę (DLPC), zawierają wyłącznie wysokiej jakości leki, nie suplementy diety. DLPC zawiera dwa związane z nią łańcuchy kwasu linolowego i za pomocą tych dwóch wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, może wywierać wpływ nie tylko na budowę błony komórkowej, ale również na jej funkcje. Uważa się ponadto, że suplementacja EPL działa protekcyjnie na hepatocyty i na zmniejszenie stresu oksydacyjnego.
Dzięki systematycznemu przyjmowaniu fosfolipidów możemy wesprzeć swoją wątrobę. Przede wszystkim jednak, należy przeciwdziałać zwiększonemu ryzyku NAFLD, poprzez stosowanie się do zaleceń dotyczących zdrowego trybu życia, w tym kontrolowanie optymalnej dla siebie wagi ciała oraz podejmowanie odpowiedniej aktywności fizycznej. Dbajmy o wątrobę zawsze, nie tylko 19 kwietnia, w Światowym Dniu Wątroby.
Źródło: materiał prasowy.