Dlaczego warto pić soki?

soki 2

 

Każdy w swojej zdrowej diecie powinien uwzględnić spożywanie świeżo wyciskanych soków. Wiadomo już, że picie ich pomaga pozbycia się nadmiernej ilości tłuszczu oraz oczyszczeniu organizmu z toksyn. Jednak mają one dużo więcej zalet. Składniki odżywcze, jakie czerpiemy z roślin, są liczne i zaskakujące. Owoce, warzywa oraz zieleniny są najbardziej odżywczym pokarmem. Picie soków i koktajli to najprostszy sposób na zaspokojenie dziennego zapotrzebowania na owoce i warzywa.

 

Świeże soki obfitują w enzymy odpowiedzialne za trawienie, ponadto są bogatym źródłem:

  • przeciwutleniaczy, takich jak witamina C, A oraz E
  • minerałów: żelazo, potas, wapń, magnez
  • błonnika, dzięki, któremu nasz układ trawienny utrzymuje się w zdrowiu

Dodatkowo pomagają łagodzić choroby przewlekłe, zwiększają długość życia, dodają energii oraz sprzyjają dobrej kondycji.

 

Jeśli cierpisz na nadwagę, żle sypiasz, brakuje ci sił lub masz problemy trawienne, masz szansę to zmienić włączając do swojej diety soki.  

Badania wykazały, że picie soków jest równie skuteczne jak spożywanie całych produktów. 90% działania antyoksydacyjnego zachodzi tak naprawdę w soku, a nie błonniku. Niestety warzywa i owoce tracą swoje wartości odżywcze po obróbce. Przy gotowaniu lub podgrzewaniu wiele witamin oraz roślinnych składników odżywczych rozpada się w wysokiej temperaturze.

 

 

Zatem, z jakich warzyw i owoców najlepiej przygotowywać soki?

  • Sok z jarmużu obniża stężenie cholesterolu i zmniejsza ryzyko zachorowań na serce. 
  • Sok z marchii chroni układ sercowo – naczyniowy.
  • Sok z pomarańczy znacznie obniża ciśnienie krwi.

 

Przepis na sok zwalczający przeziębienie oraz wzmacniający odporność.

 

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • ½ grejpfruta
  • 4 liście jarmużu
  • 2,5 cm imbiru
  • 1 łyżka spiruliny.

*alga hodowana. Znajdują się w niej witaminy, minerały i inne, niezbędne dla organizmu substancje odżywcze, w tym również wysokiej jakości białko.

Ciekawostka:

U osób zagrożonych chorobą Alzheimera pijących soki owocowe i warzywne przynajmniej trzy razy w tygodniu ryzyko zapadnięcia na to schorzenie obniża się aż do 76%!


 

Autor tekstu: Kinga Tuńska 

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.