• Twoje zdrowie w twoich rękach
  • Co robić by nie chorować.
  • Styl życia twoim wrogiem czy sprzymierzeńcem

Czysty barszcz czerwony

Barszcz dozdrowia

Składniki:
 
  • 8 buraków
  • 4 duże cebule
  • 2-3 łyżki octu spirytusowego 
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 6-10 ziaren pieprzu
  • 6 jabłek antonówek
  • 4 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
 
Buraki obieramy, kroimy w plastry i zalewamy zimną wodą. W wysokim garnku wlewamy wodę. Wody ma być 10 cm nad burakami. Wybieramy takie buraki, które po przekrojeniu są w środku prawie czarne.
 
Gotujemy je na małym ogniu razem z cebulami, liśćmi laurowymi i pieprzem. Gdy się zagotują, dodajemy 2-3 łyżki zwykłego octu. To bardzo ważny utrwalacz koloru. Jeżeli przegapimy ten moment, barszcz będzie nieklarowny i brunatny.
 
Gotujemy barszcz do miękkości buraków. Wlewamy wywar do osobnego garnka i wtedy przyprawiamy roztartym czosnkiem albo ząbkami czosnku pokrojonymi na 4 części. Jeśli ktoś nie lubi czosnku, można je będzie później wyłowić. Dodajemy cukier oraz sól.
 
Jabłka obieramy i wrzucamy skórki do barszczu wraz ze świeżymi ząbkami czosnku. Barszcz zostawiamy na noc, aby naciągnął zapachem i świeżością jabłek.