• Twoje zdrowie w twoich rękach
  • Co robić by nie chorować.
  • Styl życia twoim wrogiem czy sprzymierzeńcem

Szarlotka z lodami z maślanki

Szarlotka dozdrowiacompl
 
Składniki:
  • 1 kg pokrojonych w kostkę jabłek grójeckich (na przykład Golden Delicious)
  • 100 g rodzynek
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 10 g mielonego cynamonu
  • 1 laska wanilii

Kruszonka

  • 125 g mąki
  • 125 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 90 g cukru granulowanego
  • 125 g mielonych migdałów

Lody z maślanki

  • 60 g pełnotłustego mleka
  • 280 g śmietanki tortowej
  • ziarna z 1 laski wanilii
  • 200 g cukru
  • 120 g żółtek jaj
  • 470 g maślanki

Ciasto do szarlotki

  • 250 g masła
  • 400 g cukru
  • 60 g oleju z orzechów arachidowych
  • 10 g ekstraktu waniliowego
  • 4 jajka
  • 560 g mąki
  • 24 g proszku do pieczenia

Masło migdałowe

  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 125 g mielonych migdałów
  • 125 g jajek
Sposób przygotowania:
 
Podsmaż na maśle pokrojone w kostkę jabłko, rodzynki i cukier, a następnie dopraw cynamonem i wanilią. Odstaw do schłodzenia. Odcedź sok, zredukuj, aż powstanie syropowa konsystencja, i wróć do przygotowania jabłek.
Wymieszaj składniki na kruszonkę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 °C przez 4-6 minut lub do uzyskania jasnozłotego koloru. Wymieszaj mleko ze śmietanką tortową i ziarnami wanilii. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, odstaw na 1 godzinę, a następnie przecedź przez sitko.
Z cukru i żółtek przygotuj krem angielski, ostudź do 40 °C, a następnie bardzo stopniowo dodaj do niego maślankę. Pozostaw do ostygnięcia i wymieszaj w maszynie do lodów.
 
Do przygotowania ciasta wymieszaj masło, cukier, olej arachidowy i ekstrakt waniliowy. Dodaj jajka, mąkę i proszek do pieczenia i dobrze wszystko wymieszaj, aby uzyskać twarde ciasto. Schłodź je w zamrażarce, a następnie rozwałkuj i wyłóż do foremki na ciasto. Piecz bez nadzienia w piekarniku rozgrzanym do 165 °C przez 10-15 minut lub do uzyskania złotego koloru. Na koniec wymieszaj miękkie masło z cukrem i stopniowo dodawaj jajka i zmielone migdały.
 
Nałóż na wcześniej upieczone ciasto 1/3 masła migdałowego, a na resztę rozłóż mieszankę jabłek. Posyp kruszonkę na jabłka, a następnie nałóż na nią pozostałe masło migdałowe i tak przygotowaną szarlotkę piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 °C przez 15–25 minut lub do momentu, aż masło migdałowe zacznie się gotować. Pozostaw do ostygnięcia i podawaj z lodami z maślanki.
 
Przepis Bartosza Szymczaka z restauracji Rozbrat 20.