• Twoje zdrowie w twoich rękach
  • Co robić by nie chorować.
  • Styl życia twoim wrogiem czy sprzymierzeńcem

MAKOWIEC BEZ MĄKI

Makowiec dozdrowia
 
Propozycja na makowiec bez mąki. Ten przepis jest bardzo prosty. Jedyna komplikacja dotyczy ubicia na sztywno piany z białek.
 
Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):
  • 200 g suchego maku (zagotować 5 minut i odstawić na 2 godziny),
  • 100 g nasion lnu (ja zmieliłam w młynku do kawy),
  • 100 g zmielonych migdałów,
  • 200 g miękkiego masła lub oleju kokosowego rafinowanego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego (lub sody oczyszczonej),
  • 8 – 12 łyżek ksylitolu (do słodzenia),
  • aromat migdałowy (używam Lubellę)
 
Sposób przygotowania:
 
Mak, żółtka i masło wrzucić do blendera i wymieszać, aż ziarenka maku się rozdrobnią.
Przełożyć tę masę do oddzielnej miski lub od razu dodać wszystkie suche składniki czyli: zmielone nasiona lnu, zmielone migdały, proszek do pieczenia i ksylitol. Wszystko razem wymieszać za pomocą miksera, na gładką masę, aż wszystkie składniki się połączą.
Ubić pianę z białek i dodać do masy delikatnie mieszając (ręcznie) albo użyć miksera z bardzo wolnymi obrotami.
Wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut, do tzw. suchego patyczka.

Przepis: Elżbieta Kuszyk