• Twoje zdrowie w twoich rękach
  • Co robić by nie chorować.
  • Styl życia twoim wrogiem czy sprzymierzeńcem

Aronia: skarb dla zdrowia w czasach pandemii

Aronia dozdrowia dietoterapia

W Polsce mamy największe na świecie uprawy aronii czarnoowocowej. Jednak nie doceniamy jej zalet i prozdrowotnego działania.Owoce w większości są przerabiane na sok i koncentrat soku, który jest wysyłany w świat. Produkuje się z nich również dżemy, syropy, herbatki owocowe i świetne wino aroniowe. 
 
Aronią interesuje się świat medycyny! W Europie mamy teraz stan epidemiczny z powodu COVID-19,ale jesienią i zimą spodziewamy się fali zachorowań na grypę. Infekcja wirusowa i koronowirusowa powodują stany zapalne górnych dróg oddechowych, którym towarzyszy stres oksydacyjny. Sok z aronii ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, co wykazano w wielu badaniach. Aronia i jej przetwory mogą zmniejszać powikłania towarzyszące infekcjom wirusowym, a nawet skrócić czas choroby.
 
Wartości odżywcze jagód aronii
 
Jagody aronii są niskokaloryczne, bogate w błonnik, witaminę C, A, E, kwas foliowy, żelazo i mangan. Zwykle z uwagi na kwaśny i dość cierpki smak, jagody aronii w formie surowej jadane są w niewielkiej, nie przekraczającej 30 g ilości. Ta niewielka porcja to około 14 kcal. Pozwala ona pokryć ponad 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, 9% na mangan czy 5% na witaminę K.
 
Składnik odżywczy - Zawartość w 100g
Wartość energetyczna - 47 kcal
  • Węglowodany  9,6 g
  • Tłuszcze  0,5 g
  • Białko  1,4 g
  • Błonnik  5,3 g
  • Witamina A   350 IU
  • Witamina C  21 mg
  • Witamina E  1,6 mg
  • Witamina K  13,6 mcg
  • Foliany  24,0 mcg
  • Wapń  30 mg
  • Żelazo  1,4 mg
  • Potas  105 mg
  • Sód  1 mg
  • Cynk  0,8 mg
  • Mangan  0,6 mg
Surowcem o udowodnionym działaniu przeciwwirusowym są owoce czarnego bzu. W ekstrakcie z owoców jest obecna mieszanina związków, w tym antocyjany i flawonoidy, które przeszkadzają w wiązaniu wirusowego białka z błoną komórkową i hamują wnikanie wirusa do komórki.Takie same lub podobne związki są też w owocach aronii, ale badania właściwości przeciwwirusowych ekstraktu z aronii jeszcze trwają. Dostępne badanie na modelu zwierzęcym wykazało, że kwas elagowy i mirycetyna w ekstrakcie z jagód aronii mogą chronić przed wirusem grypy.
 
Aronia jest nadzieją w walce z chorobami serca i układu krążenia.Wykonano setki badań naukowych, które prowadzono na hodowlach komórek i zwierzętach, ale także na pacjentach z miażdżycą i chorobami serca.Wiemy, że ryzyko rozwoju miażdżycy naczyń wzrasta wraz ze wzrostem stężenia cholesterolu we krwi, a podawanie antyoksydantów hamuje proces tworzenia się ognisk miażdżycowych.Antocyjany aroniowe wpływają korzystnie na profil lipidowy osocza: zmniejszają stężenie cholesterolu całkowitego, LDL i trójglicerydów. Polifenole aronii i innych ciemnych owoców jagodowych mogą pomagać w profilaktyce miażdżycy.
 
Ryzyko zawału jest nawet dwukrotnie wyższe u osób otyłych, z cukrzycą i nadciśnieniem. Wykazano, że sok z aronii powoduje relaksację naczyń krwionośnych, zmniejsza agregację płytek krwi, a jego działanie można wykorzystać włączając aronię do diety osób o zwiększonym ryzyku zawału czy udaru. Wyniki badań klinicznych z udziałem pacjentów z nadciśnieniem, zagrożonych zawałem serca oraz po zawale, którym podawano ekstrakty z aronii są  bardzo obiecujące.W trzech polskich klinikach pacjentom podawano ekstrakt antocyjanów aroniowych w kapsułkach.Po dwóch miesiącach obserwowano istotne zmniejszenie ciśnienia krwi: skurczowegoo11-12, rozkurczowegoo 5-7 mmHg.Preparaty zawierające antocyjany aroniowe można zastosować jako dietetyczne uzupełnienie terapii nadciśnienia. W Polsce produkuje się wg. innowacyjnej technologii suchy ekstrakt z owoców aronii o niezwykle wysokiej zawartości antocyjanów (do 35%).
 
Wykazno też, że sok aroniowy obniża poziom cukru we krwi. Sok i produkty z aronii mogą być cennym wsparciem diety diabetyków. Korzystne zmiany w parametrach biochemicznych krwi obserwowano przy regularnym piciu soku z aronii w ilości 150-250 ml dziennie. Jego spożycie można polecać wszystkim, w każdym wieku, ale szczególnie seniorom.
 
Polifenole aronii działając antyoksydacyjnie utrzymują w dobrym stanie układ krwionośny. Bezpośrednim tego skutkiem może być też poprawa pracy mózgu, bowiem lepsze jest jego ukrwienie i odżywienie. Codzienne dostarczenie porcji antyoksydantów, np.preparatów zawierających antocyjany, pomoże spowolnić proces demencji, zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, jest korzystne w profilaktyce chorób oczu, takich jak zaćma, czy degeneracja plamki żółtej związanej z wiekiem (AMD). 
 
Poradnie i szpitale zajęte leczeniem infekcji wirusowych, mają teraz mniej czasu dla pacjentów z chorobami serca, czy cukrzycą. Szczególnie polecamy więc aronię dla ludzi zdrowych i chorych. Ten prawdziwy polski czarny skarb może nam pomóc zachować zdrowie w trudnych czasach. 

Autor: prof.n.farm. Iwona Wawer 
 
Źródło: Iwona Wawer, Piotr Eggert,Barbara Hołub, Aronia super owoc,WEKTOR 2015