• Twoje zdrowie w twoich rękach
  • Co robić by nie chorować.
  • Styl życia twoim wrogiem czy sprzymierzeńcem

IV KONGRES ŻYWIENIOWY IŻŻ.

IV KONGRES ŻYWIENIOWY IŻŻ. Patronujemy wydarzeniu!
   
Problem nadwagi i otyłości w Polsce narasta systematycznie i dotyka już najmłodsze pokolenie. Gabinety lekarskie poradnie specjalistyczne oblegane są przez matki z dziećmi, których pociechy w wieku 10-11 lat zmagają się z nadwagą. Według WHO wśród 11-latków to właśnie polskie dzieci są najgrubsze w całej Europie!
 
Nadmierną masę ciała ma co czwarte dziecko w Europie. Najnowsze badania Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) pokazują, że otyłość występuje już u 22,3% uczniów szkół podstawowych i gimnazjów. Przoduje województwo mazowieckie – tu odsetek dzieci z nadmierną masą ciała sięga aż 32%. Otyłe dziecko to w przyszłości otyły dorosły. Szacuje się, że w 70-80% młodzieży z otyłością stwierdzoną w okresie dojrzewania stanie się otyłymi dorosłymi. Niepokojący jest fakt, że nadwaga i otyłość dotyczy od 9% do 18% dzieci w wieku 3-6 lat.
 
Tematem IV Narodowego Kongresu Żywieniowego będzie „Otyłość, anoreksja, bulimia - dlaczego wciąż przegrywamy?" celem zaś znalezienie odpowiedzi na pytanie dlaczego nie udaje się powstrzymać narastania nadwagi i otyłości, szczególnie u dzieci i młodzieży. Podczas kongresu eksperci - specjaliści i praktycy w dziedzinie żywienia, pediatrii i psychologii - będą szukali nie tylko odpowiedzi, lecz także rozwiązań tego problemu. 
Poruszą także ważne zagadnienia, zaburzeń odżywiania w wieku młodzieńczym, bulimii i anoreksji.
 
Podczas pierwszego dnia Kongresu Instytut Żywności i Żywienia zaprezentuje zmodyfikowaną Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej  dla dzieci i młodzieży. Zaproszeni eksperci podadzą praktyczne wskazówki, jak zmotywować młodego pacjenta i jego rodzinę do zmiany nawyków żywieniowych i jak zachęcić ich do dbania o właściwe żywienie i aktywność fizyczną. Zwrócą także uwagę na rolę odżywiania w okresie prenatalnym  jako czynnika prewencyjnego otyłości. Podpowiedzą, jak cieszyć się zdrowiem i dobrą kondycją, zarówno w czasie dorastania jak i w wieku dorosłym.
 
Drugi dzień Kongresu poświęcony będzie w całości tematowi, jak w praktyce, na co dzień zastosować zdobytą wiedzę. W tym dniu odbędzie się szereg debat skierowanych przede wszystkim do szeroko pojętego środowiska szkolnego, pedagogów, rodziców, dyrektorów placówek oświatowych, realizatorów żywienia zbiorowego, pielęgniarek szkolnych, przedstawicieli kuratoriów oświaty. Eksperci spróbują ustalić, czy szkoła może być środowiskiem przyjaznym zdrowemu żywieniu, krzewiącym aktywność fizyczną oraz jaki wpływ na wybory żywieniowe i kształtowanie nawyków dzieci i ich rodziców ma marketing oraz trendy lansowane przez media.
 
 
50661332 756361384737295 2262602377989193728 n