• Twoje zdrowie w twoich rękach
  • Co robić by nie chorować.
  • Styl życia twoim wrogiem czy sprzymierzeńcem

Jak przechowywać żywność, by była świeża i smaczna?

 Jak przechowywać żywność
 
Zazwyczaj nie robimy zakupów codziennie, sklep odwiedzamy raz na kilka dni, kupujemy więc na zapas. Jak przechowywać produkty, by ich nie marnować i by zachowały, smak, świeżość i walory odżywcze? Wbrew pozorom czasami włożenie ich do lodówki nie jest najlepszym rozwiązaniem.
 
Co w chłodzie a co na swobodzie?
 
Nie wszystkie owoce i warzywa powinniśmy przechowywać w lodówce np. owoce egzotyczne jak ananas, banany, awokado, brzoskwinie, kiwi, mango, papaja, pomarańcze, cytryny oraz rodzime jabłka i gruszki nie lubią niskich temperatur, zatem nie umieszczamy ich w lodówce. 
 
Poza lodówką przechowujemy owoce jeszcze niedojrzałe np. awokado, śliwki, gruszki, szybciej dojrzeją gdy zostawimy je na zewnątrz.
 
Wśród owoców, które warto umieścić w lodówce są wszystkie nietrwałe i miękkie owoce takie jak:
Czereśnie, borówki, jagody, poziomki, śliwki, jeżyny, maliny, truskawki, winogrona.
 
W lodówce nie będzie  dobrze takim warzywom jak: cukinia, kabaczki, dynia, ogórki, pomidory, szparagi, bakłażany, cebula, czosnek, ziemniaki. Pod wpływem chłodzenia w strukturze tkanek roślin zachodzą niekorzystne zmiany w wyniku, których warzywa te tracą swoje właściwości odżywcze i bioaktywne. 
Do lodówki powinny trafić wszelkie nowalijki, warzywa liściowe, kapustne i korzenne:
Brokuły, brukselka, kalafior, marchew, kapusta, pietruszka, seler, rzodkiewka, sałata.
 
Jak przechowywać  warzywa?
 
Najlepiej umieścić je w dolnej szufladzie lodówki, powinny być czyste i suche, co oznacza, że powinniśmy usunąć  z nich folię, oczyścić je z ziemi i dobrze jest owinąć je papierowym ręcznikiem, gdyż tracąc wilgoć, wydzielają ją do otoczenia.   
Ziemniaki, bataty, cebula, czosnek lubią ciemne chłodniejsze miejsca. Optymalna byłaby dla nich spiżarnia. Nie przechowujemy ich w torebkach foliowych tylko w torbie papierowej lub drewnianej skrzyni.
 
Banany trzymaj z dala od innych owoców, gdyż w ich towarzystwie jabłko czy gruszka szybko dojrzeją i mogą się psuć, a owoce nietrwałe, jak truskawki i maliny, myj dopiero przed konsumpcją. 
 
Pamiętajmy też o tym, by uderzonych lub lekko nadpsutych  warzyw i owoców nie przetrzymywać razem z nieuszkodzonymi produktami.
 
Warto też pamiętać o zasadzie, by robić przemyślane zakupy i nie kupować zbyt dużo żywności na raz, więcej niż jest to potrzebne, bo wtedy z pewnością  nie uda nam się jej skonsumować. Marnujemy bardzo dużo żywności, rocznie wyrzucamy ok. 9 mln ton. W roku statystyczny Polak marnuje 247 kg jedzenia. Powodem tego jest to, że robimy zbyt duże zakupy,  przygotowujemy zbyt duże porcje posiłków, których nie zjadamy, kupujemy złe jakościowo produkty oraz niewłaściwe je przechowujemy. Marnotrawstwo żywności ma ogromne negatywne konsekwencje ekologiczne (emisja gazów cieplarnianych i trującego metanu), ekonomiczne (marnowanie surowców potrzebnych do wyprodukowania żywności, w tym wody, gleby, godzin pracy ludzkiej, energii) oraz społeczne.
 
Opracowanie: Redakcja Dozdrowia 

Nie masz uprawnień aby dodać komentarz. Zarejestruj się na stronie aby uzyskać możliwość dodawania komentarzy.