• Twoje zdrowie w twoich rękach
  • Co robić by nie chorować.
  • Styl życia twoim wrogiem czy sprzymierzeńcem

Katechiny-sposób na zdrowie, sposób na piękno!   

Japanese green tea 2

Czy wiesz jak zminimalizować szkodliwe działanie czynników środowiskowych na twój organizm? Wspomóc ochronę przed groźnymi chorobami i na dłużej  zachować młody wygląd? Wystarczy wypijać 2-3 filiżanki zielonej herbaty dziennie!

Podstawą zdrowego stylu życia jest przede wszystkim zrównoważona dieta, która dostarcza naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Lista tych składników z pewnością jest bardzo długa, wśród pozycji ją tworzących, takich jak witaminy czy minerały, warto jednak zwrócić uwagę na katechiny- substancje, których wpływ na organizm doceniono już w odległej starożytności. 
 
Co to są katechiny?
 
Katechiny są to silnie działające antyoksydanty, które w dużych ilościach znajdują się w zielonej herbacie. Badania potwierdzają, że odznaczają się one właściwościami przeciwwirusowymi, grzybobójczymi, przeciwbakteryjnymi, ponadto spowalniają starzenie się organizmu - skutecznie zmniejszając ilość wolnych rodników w naszym organizmie. Wspomagają też jego odtruwanie. Dzięki katechinom, a konkretnie jednej z nich określaną jako EGCG - która jest najsilniejszą spośród wszystkich istniejących katechin- zielona herbata ma wysoki potencjał antyrakowy, hamuje powstawanie nowych naczyń krwionośnych wspomagających komórki rakowe - wyjaśnia dietetyk Ilona Cichecka. Ze względu na to, że katechiny dobrze wchłaniają się w przewodzie pokarmowym, picie zielonej herbaty jest prostym i skutecznym sposobem zapobiegania zaburzeniom żołądka i jelit. Zielona herbata dzięki katechinom jest prostym w zastosowaniu i zarazem istotnym czynnikiem profilaktyki zdrowotnej m.in. zapobiegania próchnicy zębów i zmniejszania wchłanianie cholesterolu - podkreśla Ilona Cichecka, dietetyk.
 
Jakie produkty stanowią bogate źródło katechin?
 
Te dobroczynne dla naszego organizmu składniki znaleźć możemy m.in. w świeżych owocach, gdzie największa ich ilość znajduje się pod skórką. Innym produktem bogatym w te antyoksydanty jest gorzka czekolada, najwięcej katechin w łatwo przyswajalnej i niskokalorycznej postaci znajdziemy jednak w niefermentowanej zielonej herbacie, która ma jeszcze jedną zaletę: ze względu na dużą zawartość antyoksydantów spowalnia procesy starzenia i pozwala na dłużej zachować młodość.
 
Warto jednak wiedzieć, że w celu dostarczenia odpowiedniej ilości katechin dobrze jest wypić 2-3 filiżanki naparu dziennie. Najlepszy efekt osiągniemy wtedy, gdy sięgniemy po cenione przez Japończyków sproszkowane herbaty – m.in. herbatę Matcha, uchodzącą za najzdrowszą herbatę świata, której wyjątkowość polega na tym, że produkuje się ją w 100% z liści odmiany Tencha, nieocenionych w działaniu na nasz organizm oraz wyjątkowych ze względu na uprawę.
 
Matchę można używać jako regularną herbatę (zaparzamy w temp. nie wyższej niż 60 C, ubijając proszek, aż pojawi się piana), jako przyprawę – ta najpopularniejsza w Japonii to połączenie z Matchy z solą, jako dodatek do wszelkich wypieków, makaronów własnej roboty, czy bulionów oraz napojów jak Matcha Latte i koktajli owocowo-warzywnych, spełniających dodatkowo ważną funkcję oczyszczającą i odtruwającą organizm.
Warto wiedzieć, że nie każda sproszkowana zielona herbata jest herbatą Matcha. Niska cena herbaty powinna wzbudzić naszą czujność, czy rzeczywiście jest ona oryginalna.
 
Dobrze jest też sięgać po produkty hermetycznie zamknięte, najlepiej skonfekcjonowane bezpośrednio w Japonii przez producenta, co zapewni sterylność i właściwą jakość herbaty. Nie bez znaczenia jest też japońskie oryginalne pochodzenie herbaty Matcha, gdyż jej chińskie odmiany najczęściej mają znacznie niższą jakość, zdecydowanie pozbawiony słodyczy smak i mniej intensywny kolor świeżej zieleni.

Opracowała: Joanna Bielas

Nie masz uprawnień aby dodać komentarz. Zarejestruj się na stronie aby uzyskać możliwość dodawania komentarzy.