• Twoje zdrowie w twoich rękach
  • Co robić by nie chorować.
  • Styl życia twoim wrogiem czy sprzymierzeńcem

Bakłażany duszone

Składniki:

  • 1 bakłażan o ciężarze ok. 20 dag
  • 1 mała cukinia (ok. 10 dag),
  • 15 dag pomidorów
  • 10 dag cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • listek laurowy
  • 2 łyżki umytej, posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżki oleju lub oliwy

Sposób przygotowania:

Warzywa umyj i osusz. Bakłażana obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Rozgrzaną patelnię posmaruj oliwą lub olejem kokosowym,a następnie ułoż na niej plastry bakłażana, lekko podrumień, oprósz pieprzem i solą.
Następnie cukinię pokrój w plasterki i ułoż na bakłażanie, warzywa skrop wodą i duś na małym ogniu z dodatkiem drobno posiekanej cebuli, czosnku i listka laurowego. Pomidory sparz wrzącą wodą, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do duszącej się potrawy. Gdy warzywa będą miekkie, posyp je natką pietruszki. Potrawę podawaj na gorąco.

Nie masz uprawnień aby dodać komentarz. Zarejestruj się na stronie aby uzyskać możliwość dodawania komentarzy.