• Twoje zdrowie w twoich rękach
  • Co robić by nie chorować.
  • Styl życia twoim wrogiem czy sprzymierzeńcem

Słodkie kulki dla alergików.

 slodycze bez cukru
 
CZEKOLADOWY UŚMIECH
 
Składniki:
 
  • 1 szklanka wcześniej namoczonych daktyli,
  • 1 szklanka słonecznika zmielonego na mąkę,
  • 2 czubate łyżki karobu,
  • 1-2 łyżki stałego oleju kokosowego, nierafinowanego.
Sposób przygotowania:
 
Słonecznik mielimy na drobną mąkę, a daktyle odcedzamy i miksujemy na masę (w razie potrzeby dolewamy wcześniej odcedzoną wodę, która jest bardzo słodka). Łączymy oba składniki z karobem i olejem kokosowym, dokładnie mieszamy i formujemy kulki. Obtaczamy je w np. w płatkach migdałowych, sezamie, karobie, itp.
 
KOKOSOWE ZDROWIE
 
Składniki:
 
  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • ksylitol, w ilości zależnej od poziomu słodyczy, jaki chcemy osiągnąć,
  • 1 szklanka wiórków kokosowych,
  • 1-2 łyżki stałego oleju kokosowego, nierafinowanego.
 
Sposób przygotowania:
 
Kaszę jaglaną namoczyć na noc/na kilka godzin, następnie przepłukać i ugotować w wodzie 1:3, aby była bardzo miękka. Wiórki kokosowe zmielić/zblendować na coś w rodzaju pasty, a ksylitol zmielić na puder. Połączyć wszystkie składniki razem z olejem kokosowym i dobrze wymieszać. Prawdopodobnie trzeba to zrobić ręcznie, bo tylko mocny blender/termomix będzie mógł dać sobie radę z taką gęstą i lepką masą. Formować kulki, obtaczać je w wiórkach kokosowych czy zmielonym ksylitolu (jeśli chcemy uzyskać jeszcze bardziej słodki smak).
 
KAWOWY PORANEK
 
Składniki:
 
  • 1 szkl. kaszy jaglanej,
  • 0,5 szkl. daktyli, namoczonych i odcedzonych,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej/zbożowej, np. Inki,
  • 1-2 łyżki stałego oleju kokosowego, nierafinowanego. 
 
Sposób przygotowania:
 
Kaszę jaglaną namoczyć na noc/na kilka godzin, następnie przepłukać i ugotować w wodzie 1:3, aby była bardzo miękka. Daktyle zmielić/zblendować na coś w rodzaju pasty. Połączyć wszystkie składniki razem z kawą i olejem kokosowym i dobrze wymieszać. Prawdopodobnie trzeba to zrobić ręcznie, bo tylko mocny blender/termomix będzie mógł dać sobie radę z taką gęstą i lepką masą. Formować kulki, obtaczać je w karobie, płatkach migdałowych, sezamie, itp.

Nie masz uprawnień aby dodać komentarz. Zarejestruj się na stronie aby uzyskać możliwość dodawania komentarzy.